Darovanje organov

Ste kdaj pomislili na to, da se življenje ne konča nujno s smrtjo, pač pa da lahko pomeni celo nov začetek?

Misel na smrt in strah pred njo sta globoko zakoreninjena v naši družbi in povečini še vedno predstavljata tabu temo. Temo, o kateri se ne govori in temo, o kateri se ne pogovarja. Kljub vsemu pa tabu temi nista nesebičnost ter pripravljenost pomagati, in prav na to, bi vas radi s pričujočim prispevkom opomnili. Namreč na možnost, da nekomu pomagate po smrti.

Želeli bi vam predstaviti darovanje organov. Gre za način, s katerim lahko pomagate drugim bodisi tako, da bo nekdo živel naprej zaradi vas, bodisi da si olajšate bolečino in stisko ob izgubi bližnjega z zavedanjem, da bo na nek način živel še naprej.

Kaj sploh je darovanje organov?

Je nesebična možnost pomagati drugemu, s tem, da naše organe in tkiva ali organe in tkiva naših bližnjih po smrti prejme nekdo, ki trpi za kakšno boleznijo, ki se lahko pozdravi ali izboljša s presaditvijo organov.

Kdo je lahko darovalec?

Darovalec je lahko vsaka zdrava oseba, ki ni nosilec infekcijskih obolenj oz. nima bolezni, ki bi jih lahko prenesel naprej. Zanj se lahko odloči tudi mladoletna oseba, vendar šele po dopolnjenem 15. letu. V kolikor se oseba sama ni odločila za darovanje organov, se jih lahko daruje, če temu izrecno ne nasprotujejo njeni svojci. Darovalec, ki se za časa življenja odloči za darovanje, ima tudi možnost, da svojo odločitev prekliče, torej da si premisli in odstopi od darovanja.

Kako se prijaviti za darovanje organov in tkiv?

Vsakdo, ki se odloči za darovanje, lahko to stori preko pooblaščene osebe na prijavnih mestih v zdravstvenih zavodih, nekaterih lekarnah in na nekaterih območjih Rdečega križa. Dokumenti, ki jih potrebujete so: kakršenkoli osebni dokument in kartica zdravstvenega zavarovanja. Izpolniti je potrebno poseben obrazec in pristopno izjavo. Pooblaščena oseba nato preveri identiteto darovalca, jo s podpisom potrdi in v priporočeni pošiljki pošlje na Slovenija-transplant.

Kako je z varovanjem osebnih podatkov?

Darovanje organov je povsem anonimno, tako da prejemnik ne more dobiti informacij o svojem darovalcu, prav tako pa tudi darovalčeva družina ne more izvedeti prejemnikovih podatkov. Odločitev in podatki za darovanje so znani samo izključno pooblaščenemu zdravniku koordinatorju, ki je v vsaki bolnišnici odgovoren za področje darovanja organov. Dostop do podatkov je omogočen le ob uporabi posebnega računalniškega programa in posebne profesionalne kartice šele potem, ko je v informacijski sistem že vpisan datum in čas smrti.

Za prijaznost in pripravljenost pomagati pri pripravi prispevka se iskreno zahvaljujemo zavodu Slovenija Transplant, ki je pravi naslov, kam se obrniti v primeru za več informacij, v kolikor se vi ali vaši bližnji, odločite za to plemenito dejanje.

Rubrika zanimivosti

V rubriki Zanimivosti najdete razne informacije ter novice, ki so tako ali drugače povezane s pogrebnimi ali pokopališkimi storitvami.

Tako lahko več izveste o tem, kako se soočiti z izgubo in kje poiskati pomoč pri žalovanju, najdete informacije na temo vedno bolj aktualnega in iskanega načrtovanja pogreba ter preberete kaj več o sedmini.

Prav tako pa najdete tudi informacije o kamnoseštvu in vrstah materialov, ki se uporabljajo, darovanju organov in kako lahko s tem nekomu pomagate, kako ravnati zeleno, kakšne so šege in običaji drugod po svetu in v različnih kulturah,…

Rubriko bomo sproti dopolnjevali, v kolikor pa imate kakršenkoli predlog ali idejo oz. vprašanje, pa se obrnite na nas in če bomo lahko, bomo z veseljem odgovorili ali pisali o tem.

Povezave do ostalih vsebih:

Storitve

Kontaktne informacije

02 651 34 71

24 ur

041 645 627

24 ur

info@help.si Mariborska c. 24, 2212 Šentilj