Pomoč pri žalovanju

Smrt, boleča izguba najbližjega, ki pomeni dokončno slovo, je gotovo ena najtežjih preizkušenj, s katerimi se moramo soočiti v življenju.

Kljub temu, da gre za del življenja, smrt malodane vedno predstavlja velik šok, ki za seboj pušča praznino in občutek nemoči.

Prvotnemu šoku, ki sledi izgubi, naj bo ta pričakovana ali nenadna, sledi obdobje žalovanja. Gre za čas, ko se je z izgubo treba spoprijeti in jo na nek način tudi preboleti. Preboleti namreč ne pomeni pozabiti, temveč nadaljevati s svojim življenjem ter s spominom na trenutke preživete s pokojnim.

Ker pa tudi predstavlja obdobje, ko se v nas mešajo občutki bolečine, žalosti in nemoči, je dobro, da nismo sami in da, če je potrebno, poiščemo tudi strokovno pomoč in nasvete. Zato je spodaj objavljenih nekaj koristnih povezav in člankov, kjer lahko poiščete tolažbo in uteho v času žalovanja.

Opora in pomoč svojcem

Najsi bo smrt pričakovana ali ne, za ljudi, ki so z njo neposredno soočeni predstavlja veliko stisko in šok. To so trenutki, ko izgubljeni v vrtincu teže izgube, bolečine, žalosti, nemoči ter drugih, povsem naravnih čustev in občutij, zelo verjetno potrebujejo oporo, hkrati pa so tudi trenutki, ki tistim, ki jim oporo želijo nuditi in pomagati morda prinesejo nekaj negotovosti in strahu. Kako torej stopiti do žalujočih, jim priskočiti na pomoč in v trenutkih žalosti ter bolečine biti v oporo?

Ne bojte se žalujočih – to so še vedno isti ljudje, kot jih poznate, le da so se znašli v hudi osebni stiski, kajti spoprijemajo s koncem dela življenja, kot so ga do sedaj poznali. Ker je vsak človek svet zase, je nemogoče predvideti, kako se bo na novo nastalo situacijo odzval. Velja si zapomniti predvsem to, da vsak žaluje po svoje ter ima svoj način spoprijemanja z izgubo. Najpomembneje je to, da žalujočemu daste vedeti, da ste mu na voljo, da pokažete pripravljenost, nikakor pa ne obsojati, če nekaj ne sovpada z vašo predstavo o žalovanju.

Ne bojte se tišine – veliko ljudem se zdi tišina nepotrebna in tudi nevljudna, a vendarle temu ni vedno tako. Včasih so namreč besede tiste, ki so odveč ter služijo zgolj kot mašilo. So trenutki, ko je samo to, da smo prisotni vredno več kot pa tisoč besed. V kolikor ste si z žalujočo osebo blizu, bo tišina še toliko manj moteča oz. neprijetna.

Ne bojte se solz – jok je naravni obrambni mehanizem organizma, s katerim se olajšata tako fizična kot psihična bolečina. Nekateri jočejo bolj, drugi manj, pomembno je predvsem to, da se solz ne stigmatizira kot nekaj slabega, kaj šele sramotnega, temveč da se jim ponudi rama za jokanje, v kolikor jo želijo in potrebujejo ter seveda, v kolikor vam to ni odveč.

Udeležba na pogrebu – ena od dilem, ki se rade pojavijo, je tudi ta, ali se pogreba udeležiti ali ne. Odgovor na to je odvisen od marsičesa. Naš prvi nasvet bi bil, da preverite, kakšna je oblika pogreba. V kolikor gre za odprt pogreb, je to, ali se boste pogrebne slovesnosti udeležili ali ne, stvar vaše odločitve- ste poznali preminulo osebo, poznate svojce, ste si (bili) blizu in bi se želeli pokloniti spominu? Če ste na večino vprašanj odgovorili pritrdilno, potem se pogreba udeležite, v kolikor vam čas dopušča.
V primeru pogreba v ožjem družinskem krogu, je to potrebno spoštovati, zadostuje pa izrek sožalja.

Pisna, ustna sožalja in darovi ob smrti – izrek sožalja nikoli ni enostaven, vendar je osnova pietetnega bontona. Smrt in pogreb sta življenjska dogodka, prav tako kot so to recimo rojstvo, praznovanje rojstnega dne/obletnice ipd. Sožalje se lahko izreče bodisi ustno bodisi pisno.
Ustno se izreče v živo ali preko telefona, pisno  preko telegramov, pisem; v zadnjem času pa se ljudje zatekajo tudi k uporabi socialnih omrežij.  Nekateri se posložujejo uporabe raznih darovih, kot so sveče, cvetje, donacije društvom in organizacijam, darovane maše in molitve,…
Največ gotovo pomenita pristno razumevanje in sočutje, velja pa tudi premisliti o tem, da se nameravani darovi namenijo svojcem.

Kako se obleči za pogreb – za mnoge je to prava dilema in nočna mora ter večno vprašanje- ali je črnina nujna? Odgovorov na ta vprašanja je več. Kakšna je bila preminula oseba, kako blizu ste si bili z njo, kako blizu ste si s svojci, kakšne osebe so oni in v čem se v počutite najboljše. Črnina je na koncu vedno tista “varna” izbira, s katero ne morete zgrešiti, vendar so tudi ljudje, ki nikakor ne bi želeli, da se njihovo smrt objokuje v strogi črnini, pač pa da se praznuje to, kako so živeli.

Kdaj priti na pogreb – priporočamo, da ste tam vsaj od 10 do 15 minut prej.

Pravice žalujočih

Žalovanje je boleč, težek in dolgotrajen proces, zaradi česar je priznani ameriški strokovnjak s tega področja, dr. Alan Wolfelt, ki se že več kot 30 let ukvarja z žalovanjem, sestavil Pravice žalujočih. Gre za deset kratkih, preprostih vodil oz. pravic žalujočih, ki na strnjen način pomagajo razumeti in prepoznati svoja čustva in morda najti prepotrebne opore.

1. Pravica do posamezniku edinstvenega občutja žalovanja in žalosti
Nihče ne žaluje na enak način. Kadar želite pomoč ali ste je deležni, nikar ne dopustite, da vam drugi povedo, kako in kaj bi morali ali pa ne čutiti.
2. Pravica do govorjenja o svojem žalovanju oz. žalosti
Govoriti o svoji žalosti in žalovanju pomaga pri prebolevanju. Poiščite osebe, ki vam bodo pustile govoriti, kolikor želite. Če vam kdaj ni do govorjenja, se zavedajte, da imate tudi pravico do tišine in molka.
3. Pravica do več raznovrstnih čustev
Zmedenost, neorientiranost, strah, krivda in olajšanje so samo nekatera od čustev, s katerimi se lahko srečate med obdobjem žalovanja. Lahko se pojavi nekdo, ki vam reče, da jeza ni zdrava, da je slaba,… tega nikar ne jemite k srcu, namesto tega najdite nekoga, ki vam bo prisluhnil brez vsakršnih predsodkov.
4. Pravica do strpnosti do lastnih fizičnih in psihičnih meja
Soočenje z izgubo, žalostjo ter mnogimi čustvi, ki vas preplavljajo, vas bo zelo verjetno fizično izčrpalo. Spoštujte to, kar vam vaše telo in um sporočata. Poskrbite za dovolj dnevnega počitka. Uživajte uravnotežene obroke. In ne dopustite drugim, da vas prisilijo v stvari, ki jih ne želite početi.
5. Pravica do izbruhov
Mehurček žalovanja, ki vas v celoti prevzame, lahko izbruhne povsem nepričakovano, kar zna biti zelo zastrašujoče, vendar je povsem normalno in naravno. Poiščite nekoga, ki vas razume in vam bo dovolil govoriti o tem.
6. Pravica do običajev
Pravica, da uporabite njihov namen in koristnost, ki jo običaji prinašajo. Pogrebna slovesnost je veliko več, kot zgolj obvestilo o smrti. Pomaga zagotoviti podporo oseb, ki jim je mar. Prav tako je pogreb del žalovanja. V kolikor vam kdo reče, da so pogreb in drugi običaji neumni ali nepotrebni, jih nikar ne poslušajte.
7. Pravica do duhovnosti
Če je duhovnost del vašega življenja, jo izrazite na način, ki se vam zdi primeren. Dovolite si biti z ljudmi, ki to razumejo in sprejemajo. Če ste recimo jezni na boga, poiščite nekoga, s katerim se bosta lahko pogovorila in ki ne bo kritičen do vaših čustev jeze in zapuščenosti.
8. Pravica do smisla
Lahko se zgodi, da se boste vprašali: “Zakaj je umrl/a?”, “Zakaj tako?”, “Zakaj sedaj?”. Na nekatera vprašanja boste odgovore dobili, na nekatera ne. Previdno s klišejimi odgovori, ki vam jih ponudijo ljudje. “Bila je božja volja,”, “Pomisli raje, na kaj vse si lahko hvaležen,” niso ravno v pomoč in vam jih ni potrebno sprejeti.
9. Pravica do spomina
Spomini so najboljša zapuščina, ki ostane po smrti najdražjih. Ostanejo za vedno. Namesto odrivanja spominov, poiščite nekoga, s komer jih boste lahko delili.
10. Pravica do približanja žalovanju in prebolevanju
Okrevanje ne bo sledilo hitro. Velja si zapomniti, da žalovanje ni dogodek, temveč proces. Bodite potrpežljivi in strpni sami s seboj ter se izognite ljudem, ki bi bili nestrpni ter nepotrpežljivi z vami. Ne vi, ne ljudje okoli vas, ne smete pozabiti, da smrt bližnjega spremeni življenje za vselej.

Privzeto in prirejeno po Center For Loss 

Rubrika zanimivosti

V rubriki Zanimivosti najdete razne informacije ter novice, ki so tako ali drugače povezane s pogrebnimi ali pokopališkimi storitvami.

Tako lahko več izveste o tem, kako se soočiti z izgubo in kje poiskati pomoč pri žalovanju, najdete informacije na temo vedno bolj aktualnega in iskanega načrtovanja pogreba ter preberete kaj več o sedmini.

Prav tako pa najdete tudi informacije o kamnoseštvu in vrstah materialov, ki se uporabljajo, darovanju organov in kako lahko s tem nekomu pomagate, kako ravnati zeleno, kakšne so šege in običaji drugod po svetu in v različnih kulturah,…

Rubriko bomo sproti dopolnjevali, v kolikor pa imate kakršenkoli predlog ali idejo oz. vprašanje, pa se obrnite na nas in če bomo lahko, bomo z veseljem odgovorili ali pisali o tem.

Povezave do ostalih vsebih:

Storitve

Kontaktne informacije

02 651 34 71

24 ur

041 645 627

24 ur

info@help.si Mariborska c. 24, 2212 Šentilj