Ni večje bolečine kot v dneh žalosti v srcu nositi srečnih dni spomine. (Dante)

Pravice žalujočih

Žalovanje je boleč, težek in dolgotrajen proces, zaradi česar je priznani ameriški strokovnjak s tega področja, dr. Alan Wolfelt, ki se že več kot 30 let ukvarja z žalovanjem, sestavil Pravice žalujočih. Gre za deset kratkih, preprostih vodil oz. pravic žalujočih, ki na strnjen način pomagajo razumeti in prepoznati svoja čustva in morda najti prepotrebne opore.

1. Pravica do posamezniku edinstvenega občutja žalovanja in žalosti
Nihče ne žaluje na enak način. Kadar želite pomoč ali ste je deležni, nikar ne dopustite, da vam drugi povedo, kako in kaj bi morali ali pa ne čutiti.
2. Pravica do govorjenja o svojem žalovanju oz. žalosti
Govoriti o svoji žalosti in žalovanju pomaga pri prebolevanju. Poiščite osebe, ki vam bodo pustile govoriti, kolikor želite. Če vam kdaj ni do govorjenja, se zavedajte, da imate tudi pravico do tišine in molka.
3. Pravica do več raznovrstnih čustev
Zmedenost, neorientiranost, strah, krivda in olajšanje so samo nekatera od čustev, s katerimi se lahko srečate med obdobjem žalovanja. Lahko se pojavi nekdo, ki vam reče, da jeza ni zdrava, da je slaba,… tega nikar ne jemite k srcu, namesto tega najdite nekoga, ki vam bo prisluhnil brez vsakršnih predsodkov.
4. Pravica do strpnosti do lastnih fizičnih in psihičnih meja
Soočenje z izgubo, žalostjo ter mnogimi čustvi, ki vas preplavljajo, vas bo zelo verjetno fizično izčrpalo. Spoštujte to, kar vam vaše telo in um sporočata. Poskrbite za dovolj dnevnega počitka. Uživajte uravnotežene obroke. In ne dopustite drugim, da vas prisilijo v stvari, ki jih ne želite početi.
5. Pravica do izbruhov
Mehurček žalovanja, ki vas v celoti prevzame, lahko izbruhne povsem nepričakovano, kar zna biti zelo zastrašujoče, vendar je povsem normalno in naravno. Poiščite nekoga, ki vas razume in vam bo dovolil govoriti o tem.
6. Pravica do običajev
Pravica, da uporabite njihov namen in koristnost, ki jo običaji prinašajo. Pogrebna slovesnost je veliko več, kot zgolj obvestilo o smrti. Pomaga zagotoviti podporo oseb, ki jim je mar. Prav tako je pogreb del žalovanja. V kolikor vam kdo reče, da so pogreb in drugi običaji neumni ali nepotrebni, jih nikar ne poslušajte.
7. Pravica do duhovnosti
Če je duhovnost del vašega življenja, jo izrazite na način, ki se vam zdi primeren. Dovolite si biti z ljudmi, ki to razumejo in sprejemajo. Če ste recimo jezni na boga, poiščite nekoga, s katerim se bosta lahko pogovorila in ki ne bo kritičen do vaših čustev jeze in zapuščenosti.
8. Pravica do smisla
Lahko se zgodi, da se boste vprašali: “Zakaj je umrl/a?”, “Zakaj tako?”, “Zakaj sedaj?”. Na nekatera vprašanja boste odgovore dobili, na nekatera ne. Previdno s klišejimi odgovori, ki vam jih ponudijo ljudje. “Bila je božja volja,”, “Pomisli raje, na kaj vse si lahko hvaležen,” niso ravno v pomoč in vam jih ni potrebno sprejeti.
9. Pravica do spomina
Spomini so najboljša zapuščina, ki ostane po smrti najdražjih. Ostanejo za vedno. Namesto odrivanja spominov, poiščite nekoga, s komer jih boste lahko delili.
10. Pravica do približanja žalovanju in prebolevanju
Okrevanje ne bo sledilo hitro. Velja si zapomniti, da žalovanje ni dogodek, temveč proces. Bodite potrpežljivi in strpni sami s seboj ter se izognite ljudem, ki bi bili nestrpni ter nepotrpežljivi z vami. Ne vi, ne ljudje okoli vas, ne smete pozabiti, da smrt bližnjega spremeni življenje za vselej.

Privzeto in prirejeno po Center For Loss