Ni večje bolečine kot v dneh žalosti v srcu nositi srečnih dni spomine. (Dante)

Arhitektura

Pokopališča in spominski parki so kraji, ki imajo veliko ter bogato kulturno in dediščinsko vrednost. So mesto spomina in igrajo pomembno vlogo v skupnosti.  Pričujoča kategorija bo tako namenjena raznim pokopališčem, spominskim parkom in ostalim arhitekturnim in zgodovinsko pomembnim stavbam, ki so tako ali drugače povezane s pogrebnimi slovesnostmi.

Plavajoča pokopališča…

…kot morebitna rešitev perečega problema prenaseljenosti našega planeta? Če ga tukaj morda ne občutimo, pa ga še kako v večjih mestih, kjer ne samo, da ni dovolj prostore za žive, temveč bi ga naj po nekaterih previdevanjih do leta 2030 zmanjkalo tudi za pokojne.

Hong Kong je tako že eno tistih območij, kjer prostorsko stisko že občutijo ter zanjo tudi iščejo razne alternative, pri čemer pogrebi oz. oblike pokopov niso nobena izjema. Zaradi izredno visokih cen grobnih mest, upepelitev predstavlja kar 90% delež. Po izračunih naj bi bilo potrebno v naslednjih 20 letih zagotoviti okoli 400.000 žarnih niš oz. sten, zaradi česar je nastala konceptna ideja za plavajoči oz. lebdeči otok Thin-Shun Bat.

Le-ta bi bil pritrjen ob obalo, njegovi odmiki od nje- kot naravna posledica valovanja morja- pa naj bi predstavljali potovanje oz. pot človekovega telesa v pepel. Služil bi kot prostor skupnega spomina na vse umrle, saj bi njihov pepel bil shranjen v ličnih žarnih nišah oz. stenah, s ciljem, da se ponazori prehod med življenjem in smrtjo ter praznovanje spomina na življenja vseh, ki so tam položeni ali raztroseni v morje.

Povzeto po Archdaily

Drugačen krematorij

Krematorij, ki se nahaja v južnokorejski prestolnici Seul zagotovo izstopa s svojim videzom, saj gre za izredno domišljen in dovršen dizajn, v katerem se prepletajo sodobnost, minimalizem in spokojnost.

Pozveto po Dezeen

Neobičajna vežica

Mrliške ali poslovilne vežice, kakor se tudi imenujejo so prostori, ki si jih večina predstavlja kot hladne in neprijazne, po svoje pa tudi nekoliko zastarela in temačne. Pa vendar temu ni nujno tako.

Pogrebni dom in krematorij v Mont-de-Marsan v Franciji, kot so si ga zamislili pri Vallet De Martinis Architectes podira vse predstave o tipični mrliški vežici, saj ponuja minimalistično, sodobno zasnovo, s poudarkom na svetlobi in navdihom v japonskem, zenovskem oblikovanju.

Povzeto po Architizer