Raztros pepela

V zadnjem času vse bolj narašča zanimanje za t.i. raztros pepela, ki je v osnovi oblika pogreba, pri kateri se posmrtni ostanki ne shranijo v žaro, ki se kasneje položi bodisi v grob bodisi v žarno steno, temveč se pepel raztrese v naravi

Kje se lahko raztros opravi?

Po novi zakonodaji, natančneje 18. členu Zakona o pogrebni in pokopališki dejavnosti (ZPPDej), ki določa pokope zunaj pokopališč, je raztros pepela možen zgolj tam, kjer to omogoča pokopališki red. Običajno lokalne skupnosti v svojih odlokih o pokopališkem redu mesta za raztros predvidijo na svojih pokopališčih, seveda pa je možno zaprositi za soglasje pri občinskem organu, da se raztros opravi na drugih lokacijah, kot je recimo domače okolje ali morje. 

Ali je raztros pepela pogreb?

Veliko ljudi zmotno misli, da raztros pepela ni “pravi” pogreb in da je namenjen zgolj anonimnim pokopom, vendar to ne drži. Raztros je zgolj oblika pogreba, za katero v večini primerov interes zanjo pred smrtjo izrazijo preminuli in se tako izvede predvsem na njihovo željo. Sama pogrebna slovesnost lahko poteka kot pri vseh ostalih oblikah pogrebov, prisotni so lahko vsi izvajalci, lahko se podari cvetje… Bistvena razlika je le v tem, da ni grobnega mesta, vsaj ne takšnega, kot smo ga vajeni. Ostaja bolj mesto spomina, večina lokalnih skupnosti pa omogoča obeležja oz. spominske ploščice z imenom in priimkom pokojnega.

Cena raztrosa pepela?

Razlogov, da je zanimanja za raztros pepela vse več, je precej, svoje pa zagotovo pripomore  cena, saj odpadejo določeni stroški, kot so denimo stroški vzdrževanja grobnega mesta, postavljanja spominskega obeležja in plačevanja najema, ki se sicer v primeru odločitve za spominsko obeležje v določeni obliki vseeno plačuje.

Storitve

Pogrebne storitve Pokopališke storitve Pogrebna slovesnost Ostale storitve

Kontaktirajte nas

  *Obvezna polja

  Kontaktne informacije

  02 651 34 71

  24 ur

  041 645 627

  24 ur

  info@help.si Mariborska c. 24, 2212 Šentilj