Izrek sožalja

Sožalje

Sožalje najlažje opredelimo kot besede tolažbe in utehe, ki jih izrečemo ljudem ob izgubi bližnjega. Vse prevečkrat se rado zgodi, da se v takšnem trenutku znajdemo v stiski, saj ne znamo izbrati pravih besed in ne vemo, kako biti v pomoč oziroma oporo. Ker smrt ni nekaj, s čimer se soočamo dnevno, takšne zadrege niso nič neobičajnega in prav zato vam želimo z nekaj dobronamernimi nasveti pomagati v nastali situaciji.

Prva in najpomembnejša gesta je predvsem ta, da vaše besede sočutja pridejo iz srca in dajo žalujočim vedeti, da niso sami. Večini bo veliko pomenilo spoznanje, da niso sami in da lahko računajo na oporo ljudi okoli sebe. Včasih je več kot vse umetelne besede tolažbe vredneje to, da žalujočemu ponudite svoj objem in mu daste vedeti, da se lahko izjočejo.   

Seveda veljajo pravila obnašanja v primerih, ko izgube ne utrpijo vaši bližnji prijatelji ali družinski člani. To so lahko znanci, sosedje, sodelavci, poslovni partnerji in ostali, s katerimi nimate tesnejših stikov, vendar se poznate.

Sožalje lahko izrečete:

ustno (če se srečate osebno; izrečete ga lahko tudi po telefonu)

ali

pisno (če nimate rednih stikov, se ne srečate osebno; sredstva, ki jih lahko uporabite so sožalna pisma in kartice, elektronska pošta, telegrami …)

Kadar sožalje izrekate ustno, je pomembno, da svojcu sežete v roko in izrečete sožalje. Najpogosteje ustni izrek sožalja izgleda tako, da sežete v roko in rečete: “Moje iskreno sožalje.” V primeru, da ste si s svojcem bližji, upoštevajte zgornji nasvet in naj vas misel na smrt oz. žalovanje svojca ne prestraši – še vedno gre za isto osebo, ki pa gre skozi boleč proces žalovanja, zato ji dajte vedeti, da lahko računa na vašo oporo. Izrečite preproste in iskrene besede, ki jih čutite.

Kadar sožalje izrekate pisno, lahko posežete po različnih žalnih verzih (klik-najdete jih na dnu strani), vendar je naš nasvet, da uporabite le tiste verze, s katerimi se lahko poistovitete oz. v katerih najdete tudi del sebe in svoja občutja. Verzom z versko in podobno vsebino se raje izognite, če niste povsem prepričani, ali je pokojni bil veren ali član oz. simpatizer različnih društev ali gibanj.

Kar se tiče same vsebine pisnega sožalja, je prav tako pomembno, kako dobro ste poznali preminulo osebo oziroma kako poznate njene svojce. V primeru, da je svojec vaš poslovni partner, sodelavec ali nekdo podoben, vam svetujemo, da uporabite primeren verz, v besedilu pa napišete par stavkov, v katerih izrazite sožalje ob izgubi, spoštovanje do umrlega in pomoč, ki jo lahko nudite. Kadar sestavljate sožalno pismo ali vizitko, je ključnega pomena, da sta napisana ročno in da vsebujeta lastnoročen podpis. Elektronska pošta in telegrami so primernejši takrat, kadar ste odsotni oz. z osebami niste v rednih, osebnih stikih.

Verzi

Kako, komu in kdaj izreči sožalje na pogrebni slovesnosti?

V kolikor svojce poznate in ste dobro poznali tudi preminulo osebo, potem zadreg s tem, komu izreči sožalje, ne bi smelo biti. Primerno je, da sožalja izrečemo prav vsem družinskim članom. Večkrat se recimo zgodi, da ljudje ne vedo, ali izreči sožalje nekdanjim partnerjem, zakoncem, nezakonskim otrokom… V kolikor se le-ti udeležijo pogreba, je treba tudi njim izreči sožalje. Če ste poznali pokojnega, ne poznate pa svojcev, se zadregi najlažje izgonete tako, da sožalje izrečete tistim, ki stojijo ob grobu oz. hodijo za krsto ali žaro. Praviloma so to najožji družinski člani in ostali, ki so bili preminuli osebi najbliže. Sožalje lahko izrečete takoj, ko prispete, v kolikor se pogrebna slovesnost še ni pričela;  v nasprotnem primeru pa ob koncu le-te.

Storitve

Pokopališke storitve Pogrebna slovesnost Poslovitev Ostale storitve

Kontaktirajte nas

  *Obvezna polja

  Kontaktne informacije

  02 651 34 71

  24 ur

  041 645 627

  24 ur

  info@help.si Mariborska c. 24, 2212 Šentilj